Vem var Isadora Duncan?

Vem var Isadora Duncan?

Den amerikanska dansösen Isadora Duncan räknas idag som den moderna dansens moder på många sätt och vis. Hennes namn kommer för alltid att vara förknippad med den fria och ibland nästan fula typ av modern balett som idag är extremt populär.

Om man på ett enkelt sätt skall förklara skillnaden mellan klassisk och modern balett kan man säga att den förstnämnda kräver att man sträcker på benet och pekar med tårna, medan modern dans kräver att foten flexar och därmed bryter den raka linjen. Detta var Isadora Duncan mästare på och tillsammans med hennes excentriska karaktär och utseende blev hon ett stort fenomen på sin tid.

Duncan kom från San Fransisco och föddes år 1877. Hon blev tidigt förtjust i dans och ville alltid förmedla den fria form som hon älskade så mycket. Detta ledde henne till världens alla scener, samtidigt som det gav henne ett forum att ge uttrycka för sina starka åsikter om rättvisa och jämlikhet.

För Duncan handlade balett och dans mindre om specifika koreografier och mer om uttryck för känslor och sinnestillstånd. Hon inspirerade därmed många dansare att hitta en inre röst och en egen stil in i våra dagar.