Jazzdans och jazzbalett

Jazzdans och jazzbalett

Jazzdans och jazzbalett är en klassisk dansstil som de flesta känner till, och en populär dans på dansskolorna runtom i landet. I musikaler eller musikvideos får vi ofta se inslag av just dessa två danser, och även i uppsättningar av olika sorters revyer figurerar danserna frekvent. Dansstilarna som är kopplade till jazz och balett springer ur dessa två stilar, som sammanvävdes under 1900-talet och mynnade ut i den jazzdansen och jazzbaletten som vi känner till idag. Den klassiska balettens koreografier blandades samman med jazziga rytmer under musikstilens framfart, och vem hade kunnat ana att det skulle bli så vida spritt och populärt! Men det blev det, den svängiga jazzen och den vackra, mjuka och kraftfulla baletten var en perfekt kombination som fortsatte att vara utbredd långt efter att jazzmusikens popularitet har sinat en aning. Lika bred och populär som dansstilen är, lika många olika former av den finns det, och det som knyter samman understilarna är den svängiga, jazziga rytmiken kombinerad med balettens graciösa skönhet.

Jazzdans nu och då

De första pionjärerna inom jazzdans och jazzbalett var framstående dansare som exempelvis Martha Graham, som med sin dansskola School of Contemporary Dance i New York var en viktig profil i framväxten av moderna dansformer och dans under 1900-talet. Jazzens ledord kan sägas vara, uttryckta på jazzens modersmål, engelska: crazy (galen), sexy (sexig) och cool. De tre orden sammanfattar den showiga och utåtriktade dansen på ett bra sätt. När jazzen kom i kontakt med den mer ordnade baletten skapades en omåttligt populär sällskaps- och konstdans som vi idag känner som jazzdans eller jazzbalett. Denna utveckling berodde på kända dansare världen över, såväl som amatördansare på lokaler och på olika mindre scener, och likaså på att publiken älskade den svängiga, rörliga jazzdansen. Också idag ser vi olika typer av jazzdans på TV och i revy- eller musikaluppsättningar. Den som exempelvis tittar på deltagarna i Let’s dance 2018 kan se dem jazzdansa tillsammans med sina duktiga danspartners, och det är såklart riktigt roligt att titta på eftersom jazzdansen och jazzbaletten är så utagerande och medryckande.

Så klär sig jazzdansare

Överlag är det viktigt att kunna röra sig fritt när man dansar, oavsett vilken dans det rör sig om. Idag är det mindre betydelsefullt med rätt kläder och funktion får allt oftare gå före form i danssammanhang. Det beror på att man vill utveckla danstekniken – och för att göra det kan inte åtsmitande kläder vara i vägen. Däremot finns det, som inom alla sporter, särskilda moden och trender inom de olika stilarna. Särskilt dansen har ju även ett stort kulturarv i form av särskilda danskläder som varit kända genom historien, och att klä sig rätt kan förhöja upplevelsen både för publiken och för de som uppträder. För jazz brukar tighta till halv-tighta kläder rekommenderas, så att rörelserna ska synas ordentligt. Du kan även dansa jazzbalett i trikåer. Satsa också på ett par sköna skor till danstimmarna, exempelvis kan du hitta billiga märkesskor med Zalando rabattkod . Om ditt hår är långt bör du sätta upp det i en hästsvans för att få till stilen och för att kunna röra dig enkelt.