Dans, mode och street style

Dans, mode och street style

Dans och mode har inspirerats och influerats av varandra i många århundraden. Under nittonhundratalet har dansen till och med tagit sig till catwalken i modeshower av designers som Yves Saint Laurent.

Fram till tidigt nittonhundratal var dansen först och främst något för societeten, både att avnjutas som konstform och engagera sig i själva som ett sätt att socialisera på baler och andra fester. På scenen var kostymerna flärdfulla, medan det i balsalen var proper klädkod som gällde. Klädda i stela kostymer för herrarna, och svepande klänningar för damerna, var dansstegen strikta och noggrant uträknade.

I takt med att kläder blev mer bekväma och tillät mer rörelsefrihet kunde man i populära danser som 20-talets charleston eller 70-talets disco i sin tur dansa friare och större. Och då dansen som aktivitet rörde sig ut ur balsalen till klubbar, discon och ända ut på gatorna, och i allt större grad utvecklades till en livsstil, följde modet efter.

Street dance uppstod i samband med hip hop-kulturen i New York och Los Angeles under 1980-talet. Inom street dance förekommer gungande steg och stora rörelser både horisontellt och vertikalt. Därför behöver dansarna stora och löst sittande kläder av mjukt material som tål slitage då många danssteg utförs på golvet eller marken. Sportmärken som Adidas och Nike är populära val. På fötterna sitter lämpligen bekväma gympaskor eller sneakers, och på huvudet har dansarna gärna kepsar eller mössor med personliga tryck som representerar individen eller varför inte sitt dance crew eller sin dansstudio.

Street-stilen var från början i första hand funktionell och bekväm, men kom snabbt att bli en medveten stil i sig själv där de atletiska kläderna dekorerades med stora tryck och kombinerades med smycken och annat bling. Denna stil bars till vardags även då man inte dansade.

Med tiden utvecklades stilen och inspirerades av samtidens mode: på nittiotalet var stora hockeytröjor och camoflagebyxor populära val, medan det tidiga tvåtusentalet inkluderade bandanas, ytterjackor och kända designermärken.

Idag är athletic wear, kläder som lika gärna kan bäras på gymmet som på nattklubben, ett populärt modeval inte minst för dansare som kan gå direkt från skola och jobb till dansstudion. Många streetdansare skapar också sina egna klädmärken. Passionen för att dansa kan således lysa igenom oavsett var man befinner sig och när.

Dans i allmänhet, och street dance i synnerhet, handlar i första hand om att uttrycka sig själv och sin personlighet. Det gäller dansrörelserna och hur de utförs, men förstås även i fråga om klädval. Kanske är det därför street-stilen kommit att bli så populär både bland dansare och icke-dansare, eftersom den fokuserar på bekväma kläder som är lätta att modifiera, sätta tryck på eller kombinera med personliga accessoarer så att du kan visa världen vem just du är.