Discodans

Discodans

När man säger ”disco” tänker många i första hand på 1970-talets svängiga dansgolv. Modern discodans har dock ganska lite gemensamt med 1970-talets disco, möjligen med undantag för att dansarna fortfarande är klädda i färgstarka ensembler med mycket glitter och glamour.

Idag dansas discodans vanligtvis till modern dansmusik, det vill säga house, techno och annan musik med högt tempo och fast taktgång. Musikens höga tempo speglas i dansrörelserna, som utförs med mestadels raka armar och ben i hög hastighet. Förutom snabba armrörelser karakteriseras discodans av närmast akrobatiska och gymnastiska rörelser, som saxhopp, split och spagat. Discodansen delas dock in i två olika grenar (i alla fall internationellt): Disco Dance och Disco Freestyle. Det är framförallt inom den sistnämnda grenen som de akrobatiska rörelserna förekommer, då man även får göra volter och hjulningar.

Discodans kan dansas solo, i par, i grupp eller i formation. Om man är fler än en dansare tillkommer ytterligare ett element till dansens svårighet, nämligen att man måste vara helt synkroniserad med de andra dansarna.

Tävlingarna i discodans är arrangerade så att man avancerar i klass ju mer man tävlar och ju bättre man presterar, genom att samla så kallade prickar. Klasserna är, i stigande ordning, brons, silver, guld, star, superstar och champion. Förutom att svårighetsgraden ökar (till exempel genom att svårare rörelser tillåts i de högre klasserna) förändras också andra saker; i bronsklassen får man till exempel inte ha glitter på sina danskläder. Om man tävlar i discodans får man sannolikt se en hel del av Sverige, då man får resa till de olika städer där tävlingarna arrangeras. Om man inte har tid att åka buss eller köra bil till de olika orterna, kan man enkelt söka efter billiga inrikesflygningar, till exempel flyg mellan Växjö och Stockholm, på Avionero.se. Då har man tid att träna in i det sista inför tävlingen.

Det är dock inte alltid det går som det ska, trots att man har ordnat med flygbiljetter. Precis som inom många andra sporter finns det inom discodans ett nationellt förbund, som sanktionerar SM och som tar ut dansare till internationella tävlingar, som världsmästerskapen. Förbundet, Sveriges Dansorganisation, har en regel som säger att dansare som är medlemmar i en nystartad dansskola inte kan få tävlingslicens förrän efter två år. Detta ledde till smärre dramatik inför VM 2016, då fyra tjejer ur Sveriges toppelit i discodans inte tilläts tävla i VM på grund av att de följt med sin tränare när hon bildat en ny dansskola. Vid tidpunkten för uttagningarna hade det bara gått 1,5 år sedan tränaren startade sin skola, varför tjejerna officiellt inte hade någon tävlingslicens – trots att de alltså tillhörde det absoluta toppskiktet i svensk discodans i sina respektive klasser.

Efter att tjejernas föräldrar tagit saken till media fick de reaktioner från många andra dansare, som vittnade om att de varit med om samma situation. Sveriges Dansorganisation skulle efter detta se över sitt regelverk, och förhoppningsvis har det lett till en förändring till det bättre för alla discodansare i Sverige, oavsett tävlingsnivå.