Charleston – 20-talets trendigaste dans

Charleston – 20-talets trendigaste dans

Charleston är en dansstil som har sitt ursprung i USA. Den har fått sitt namn efter hamnstaden Charleston i South Carolina, men blev populär efter låten ”The Charleston”, som komponerades av James P. Johnson och var med i Broadway-showen Runnin’ Wild. Showen gick mellan 1923 och 1924, men charleston som dans nådde toppen av sin popularitet under åren 1926 och 1927.

Vilka var det då som dansade charleston? Det är kanske framförallt en grupp människor som förknippas med denna numera ikoniska dans, och det är de lika ikoniska flapperkvinnorna. En flapper var en ung kvinna som levde ett mer eller mindre dekadent liv under 1920-talet, och visade sitt förakt mot samhällets regler (speciellt gällande hur kvinnor skulle bete sig) genom att röka, dricka alkohol, ha en lösare inställning till sex, köra bil och göra annat som inte ansågs propert för en kvinna på den tiden. Flappers visade också sin inställning till samhällets normer genom hur de såg ut och klädde sig, vilket frångick hur kvinnor sett ut under hundratals år (och så sent som under det föregående årtiondet). Flappers hade till exempel korta bobfrisyrer istället för långt hår, och bar korta kjolar eller klänningar (för den tiden – kjolarna gick ofta till knäna eller strax under knäna). Dessa korta kjolar, som ofta var prydda med fransar, chiffong eller pärlor, flög och svängde när man dansade charleston, och var en viktig del av dansens identitet. Än idag är flappern den bild av 1920-talet som är mest bestående; om kvinnor ska klä ut sig till en 20-talsfest, har majoriteten sannolikt på sig en svart, fransig klänning, ett långt pärlhalsband och ett paljettband runt huvudet. Om du letar efter en flapperdräkt eller andra maskeradkläder till en fest, ska du gå in på Partykungen.se. Där hittar du bland annat dräkter från andra årtionden än 20-talet.

Både flappermodet och charleston nådde toppen av sin popularitet under 1920-talet. Därefter gjorde en kombination av flera faktorer att dansen och de fransiga klänningarna gick ur mode. En sådan faktor var till exempel att charleston helt enkelt blivit för populärt – det hade blivit ”mainstream”, vilket betydde att folket tappade intresset för det. En annan faktor var en svängning i modet gällande aftonklänningar: mot början av 1930-talet var det modernt med fotsida fodralklänningar, i vilka det var omöjligt att dansa charleston. När kjolarna så småningom kröp längre upp på kvinnornas ben igen, skapades dock en ny form av charleston, som var långsammare och mer anpassad till den typ av swing jazz som spelades under 1930- och 1940-talet. Denna dansstil har kommit att kallas lindy charleston, savoy charleston eller swinging charleston, och den är nära förknippad med lindy hop.