Folkdans – en gammal svensk tradition
En svensk sommardag när den är som bäst: solen skiner, barn och vuxna skrattar och leker, blommorna doftar och fåglarna kvittrar och på dansgolvet dansar stiliga män och kvinnor i sina vackra folkdräkter. Sverige har många vackra traditioner och folkdans är en av de gladaste och mest praktfulla. Varje landskap har sina specifika dräkter och danser och precis alla är välkomna att vara med.
Man vet inte riktigt hur länge svensk folkdans har existerat men den har säkert hållit på sedan minst 1800-talet. Många av danserna är inspirerade av andra länders folkdans, som till exempel den polska mazurkan eller den böhmiska schottisen men vad de alla har gemensamt är att de inte har noga genomtänka koreografier utan snarare handlar om glädje och uttryck. Detta innebär i sin tur att olika delar av landet har utvecklat sina egna versioner av danserna och för det tränade ögat kan man till och med identifiera dem.
Svensk folkdans dansas framför allt i grupp men också i par form. Man dansar ofta i cirkel och genom att byta partner och dansa i intensiva svängar. Kvinnorna har färggranna, långa dräkter och männen skjortor, väst och olika typer av hattar vilket i samspelet är mycket vackert.