Allt som är positivt med dans

Allt som är positivt med dans

Om du gillar att dansa är du sannerligen inte ensam; det tycks ligga i människans natur att ryckas med av olika rytmer och tongångar. Vart man än reser i världen är dans en integrerad del av samhällskulturen och så har det varit i alla tider.

En gång om året firas dansens dag i många länder världen över och det sker alltid på ett specifikt datum: den 29 april. Det är ingen slump då detta var den dag då den franske dansmästaren Jean-Georges Noverres föddes år 1727. Denne parisare har kallats för den moderna balettens fader och om det inte vore för honom hade förmodligen dansvärlden sett mycket annorlunda ut idag.

Sedan Noverres dagar har flera århundraden passerat men dans är fortfarande ett mycket populärt sätt för människor att umgås, uttrycka känslor och uppvisa skicklighet och som en extra bonus så vet man nu hur oerhört bra dans är för hälsan. Det har gjorts många undersökningar med jämna mellanrum och om och om igen bevisas hur nyttigt det är med dans, inte bara fysiskt men också mentalt.

Varför är dans så himla bra? Vad är det som händer med den som dansar? Kan alla dansa och vad går det hela ut på? Skall man svara med allmänt förnuft så är dans bra eftersom man mår bra och blir glad, helt enkelt. Om man går loss till en riktigt bra låt utlöses lyckohormoner i kroppen och pulsen ökar. Det spela ingen roll om det är klassisk balettmusik, jazz, hip hip eller hårdrock – dansen får det att liksom pirra i kroppen.

Det finns också en mer vetenskaplig vy över fenomenet dans och vid Uppsala universitet har man genomfört ett antal studier för att se vad som händer med människors mentala hälsa då de dansar. Ett av de många experimenten utfördes på kvinnor som befann sig i olika grader av kris som hade med stress, smärta och utmattning att göra. Kvinnorna sattes i ett dansprogram där de under ett halvår fick dansa i en och en halv timme i veckan – inte särskilt mycket, med andra ord. Resultatet: kvinnorna mådde inte bara bättre utan kände sig mindre stressade och hade ett mycket mer lugnt och sansat sätt att utrycka sig på.

Ur en stressynpunkt så har det visat sig att fridans är den bästa formen av dans man kan hålla på med, vilket är goda nyheter för dem som känner sig lite klumpiga och okoordinerade. När man dansar fritt kommer man i kontakt med sina djupa känslor och genom att låta kroppen bara gå loss upplevs en stark känsla av frihet och styrka. Å andra sidan är danser med regelrätta steg, som cha cha eller vals ett bra sätt att förbättra minnet och känna samhörighet med andra.