Barndans

Barndans

Både barn och vuxna uppskattar att dansa. Dans är en väldigt rolig och spännande typ av motionsform, som hjälper barn att utväxlas både psykiskt och fysiskt. Dansen kan utövas i det egna hemmet som en hobby, men även på en dansskola eller på ett kulturhus för att utveckla barnets intresse. Runt om i Sverige finns det ett flertal olika verksamheter som riktar in sig på just barndans och här spelar åldern sällan någon roll. Kurser för barn från 6 års ålder och uppåt brukar dock mestadels bestå av teknik och koreografi, medan mindre barn får lära sig att imitera och improvisera. Hur mycket kurserna kostar varierar beroende på i vilken del av landet som man bor, men något som oftast ser likadant ut är upplägget och hur lång en termin brukar vara. För barn som har dansat tidigare finns fortsättningsklasser att delta i och för den som är helt ny finns det många bra, roliga och lärorika nybörjarklasser.

Barnen bjuder på show

Det är inte ovanligt att barndansklasser har någon form av show för föräldrar och vänner när terminen börjar att ta slut. Oftast är detta i samband med julen eller strax innan sommaren då barnen går på sommarlov. Här är det sällan som de allra minsta barnen är med, eftersom det inte är ovanligt att de små känner sig nervösa och hellre vill sitta hos sina föräldrar. Naturligtvis är det även frivilligt för de större barnen att bestämma om de vill delta eller inte, men ju fler som är med, desto roligare. Under hela dansterminen har barnen fått träna in en koreografi till en specifik låt och på dagen för showen väljer de allra flesta att ha matchande kläder eller någon form av tema på sin show. Ett mycket bra exempel på detta var när eleverna från dansskolan Helens Dansskola såg till att bjuda in familj och vänner till en riktigt fantastisk julshow fyllt med härliga dansnummer. Över 300 åskådare såg showen vid varje tillfälle och sammanlagt fick de se hela 17 olika nummer som utfördes av barn i olika åldrar.

Barndans är populärt på kalas

Dans är dock inte enbart till för den som vill lära sig tekniker eller koreografier, utan är även ett sätt att ha rolig ensam eller tillsammans med vänner till riktigt bra musik. Av denna anledning är det inte ovanligt att många barn vill ha barndans när det vankas kalas och de lite äldre barnen vill nog främst kalla det för disco. Vill man hjälpa sitt barn att anordna detta är det bra att se till så de finns så mycket utrymme som möjligt att dansa på. Ta bort vardagsrumsbordet och onödiga dekorationer eller möbler och sätt upp en diskokula för bästa effekt. Det kan kännas klurigt att få till alla aktiviteter till ett barnkalas, speciellt då man måste trixa med tårtdekoration och ballonger på samma gång. Barn är dock sällan kräsna och oftast räcker det med lite häftigt ljus, bra musik och mycket utrymme att röra sig på, eller hur?