Dansfilmer

Dansfilmer

Dansfilmer har varit populära sedan film först började göras, och många är stjärnorna som har dansat på vita duken. Från Fred Astaire och Ginger Rogers till Patrick Swayze och Jennifer Gray, med desto fler där emellan. De olika danserna i filmerna varierar, förr var det mer vanligt med jazz eller tiodans, medans det idag allt som oftast görs en kontrast mellan ballet och hip-hop. Då dans är något som människor har ägnat sig åt sedan urminnes tider så är det inte så konstigt att dansfilmer har blivit så populära. För många som kanske vill men inte vågar börjar dansa tjänar dessa filmer även som en stor inspiration. Dans är ett artistiskt sätt att uttrycka sig på med kroppen som redskap och det finns en uppsjö av olika dansstilar man kan välja mellan. Även skådespelarna i dessa filmer kan vara dansnoviser som aldrig har dansat förut men får lära sig under filmens gång.

Skådespelare som dansare

Idag är det ingen hemlighet att många skådespelare i dansfilmer faktiskt inte gör sina dansscener själva, utan har en professionell dansare som stand-in för de mer avancerade och tekniska bitarna i filmen. I vissa filmer däremot, så tränar skådespelarna långt innan produktionen av filmen börjar så att de ska kunna dansa de flesta scener själva med så lite hjälp som möjligt. En sådan film är Black Swan där Natalie Portman studerade ballett ett helt år innan filmproduktionen gick igång. De allra svåraste ballettövningarna görs av en professionell dansare, men för det mesta så är det Portman själv som syns på duken. I andra filmer så får som sagt skådespelarna lära sig att dansa under filmens gång. förra året fyllde Dirty Dancing 30 år, som är en av de filmer där en av huvudkaraktärerna inte hade någon erfarenhet av dans överhuvudtaget. Jennifer Gray, som spelar Frances “Baby” Houseman i filmen, fick lära sig att dansa under tagningarna. Hennes motspelare Patrick Swayze har i tidigare intervjuer berättat att frustrationen han visar i filmen är äkta. Swayze själv hade dansat sedan barnsben och blev emellanåt mycket frustrerad över Grays oerfarenhet.

Den storslagna dansscenen

Trots svårigheterna och osämjan mellan huvudkaraktärerna i Dirty Dancing så blev filmen en stor succé som än idag hyllas av folk världen över. En sådan filmproduktion med så stor framgång kan vara svår att efterlikna. Av dagens populära dansfilmer kommer nog La La Land närmast. Här hade däremot både Emma Stone och Ryan Gosling tidigare erfarenhet av dans, istället fick dom öva på att inte bry sig så mycket om teknikaliteter under dansen och röra sig mer fritt med fokus på passion. En av de största scenerna i denna film är öppningsnumret som produktionsteamet spärrade av en hel motorvägsbro i två dagar för att kunna utföra. Hela 60 professionella dansare över 100 statister kallades in för denna spektakulära scen. Denna typ av storslagna scen är nästan obligatorisk i en dansfilm. Liknande scener återfinns även i Dirty Dancing, Grease och Fame för att nämna några. Grandiosa danser med många dansare som är koordinerade är något som verkligen fastnar i minnet och ger en dansfilm det där lilla extra.